top of page

Wat is jouw maandelijks budget?

Een maandbudget maken en jezelf daar aan houden is een van de beste manieren om grip te krijgen op je financiën. In deze blogpost leg ik je uit waarom dat zo is en hoe je het kunt doen.


Wat is een maandbudget?


Een maandbudget is een overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand. Je kunt het zien als een plan voor je geld. Met een maandbudget weet je precies hoeveel geld je binnenkrijgt, hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel geld je overhoudt of tekortkomt. Een maandbudget helpt je om bewust om te gaan met je geld en om financiële doelen te stellen en te behalen.


Waarom is een maandbudget belangrijk en nuttig?


• Het geeft je inzicht in je financiële situatie. Je ziet waar je geld naartoe gaat en of je genoeg verdient om je vaste lasten te betalen. Je kunt ook zien of je geld verspilt aan onnodige of impulsieve uitgaven.


• Het helpt je om te besparen en te sparen. Met een maandbudget kun je bepalen hoeveel geld je elke maand wilt of kunt besparen. Je kunt ook sparen voor specifieke doelen, zoals een vakantie, een nieuwe auto of een buffer voor onvoorziene uitgaven.


• Het helpt je om schulden te voorkomen of af te lossen. Met een maandbudget kun je zien of je meer uitgeeft dan je verdient en of je schulden hebt. Je kunt dan actie ondernemen om je uitgaven te verminderen, je inkomsten te verhogen of een aflossingsplan te maken.


• Het geeft je rust en controle. Met een maandbudget hoef je je geen zorgen te maken over geldtekort, betalingsachterstanden of onverwachte rekeningen. Je weet precies wat je kunt verwachten en wat je moet doen. Je hebt meer grip op je geld en dus op je leven.







Een maandbudget maken is niet moeilijk, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:


• Bepaal hoeveel geld er binnenkomt. Tel al je inkomstenbronnen op, zoals salaris, toeslagen, belastingteruggave, kinderbijslag, alimentatie, enz. Schrijf dit bedrag op als je totale inkomen per maand.


• Bepaal hoeveel geld er uitgaat. Maak een lijst van al je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, gas, water, licht, verzekeringen, abonnementen, etc. Schrijf deze bedragen op als je vaste uitgaven per maand. Maak ook een schatting van je variabele uitgaven, zoals boodschappen, kleding, uitjes, cadeaus, etc. Schrijf deze bedragen op als je variabele uitgaven per maand.


• Bereken het verschil tussen je inkomsten en uitgaven. Trek je totale uitgaven af van je totale inkomen. Dit is het bedrag dat je overhoudt of tekortkomt per maand. Schrijf dit bedrag op als je saldo per maand.


• Stel doelen en maak een plan. Bedenk wat je wilt bereiken met je geld, zoals sparen, aflossen of investeren. Bepaal hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en hoe lang je daarvoor wilt sparen. Maak een plan om dat geld elke maand apart te zetten of over te maken. Houd rekening met je saldo per maand en zorg dat je niet meer uitgeeft dan je verdient.


• Volg en evalueer je maandbudget. Houd elke maand bij of je inkomsten en uitgaven overeenkomen met je budget. Gebruik hiervoor een app, een spreadsheet of een notitieboekje. Controleer ook of je doelen nog haalbaar zijn en of ze nog passen bij jouw wensen en prioriteiten. Pas zo nodig je budget aan.


Een maandbudget maken en volgen is dus een slimme manier om meer uit je geld te halen. Het kost misschien wat moeite, maar het levert je veel op.

Probeer het eens en zie zelf het verschil. Succes!



Quote om te starten met het maken van een maandbudget
Maak een budget en hou je eraan


0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page