top of page
Sarah Vuchelen

Bespaar je geld met wasbare luiers?

Als kersverse ouder komen er allerlei keuzes op je af, waaronder het al dan niet kiezen voor wasbare luiers. Kan je nu beter éénmalig investeren of toch voor de wegwerpluiers gaan?

Kortom, kan je geld besparen met wasbare luiers? Ik zocht het voor je uit!


Duurzaam

Ondanks de productie en de vele wasbeurten, zijn wasbare luiers duurzamer voor het milieu! Zeker als je die luiers ook nog eens zou doorgeven aan een volgend kindje. (Wat ik met wegwerpluiers niet zou aanraden!)

Ze zien er bovendien super leuk uit! Zo heb je deze of deze, of wat dacht je van deze met klittenbandsluiting?

Onderzoek zegt ook dat je er ongeveer 20-25kg afval per maand mee zou besparen. Je bespaart dus op afvalkosten.

Maar daarentegen zal je wél meer wasjes moeten draaien en dat kost ook water en elektriciteit (en tijd). Een gemiddeld gezin zegt dat ze ongeveer 2maal per week de wasmachine extra aanzetten voor de wasbare luiers.


Zindelijkheid

Kinderen zouden sneller voelen dat ze 'nat' lopen in deze wasbare luiers en omdat ze het een onaangenaam gevoel vinden, worden ze sneller zindelijk dan met wegwerpluiers. Dat is niet alleen erg handig (en verplicht bij het naar school gaan), maar het kan ook betekenen dat je b.v. meer/langer luiers had moeten kopen als je de wegwerp-variant gebruikt had. Aha! Besparing dus!


Investering

Hoewel alle merken van wasbare luiers (er zijn er veel!) verklaren dat het goed is voor je portemonnee, wil ik je toch even een overzichtje geven van wat je dient aan te schaffen, voor je denkt dat dit goedkoop zal zijn.


Ze raden aan om ongeveer 24 luiers te hebben, zo kan je een roulatie aanhouden van 3-4 dagen voor je die wasmachine weer in gang moet duwen. Ohja en je kunt ze best 2-3keer voorwassen, zodat ze klaar zijn voor eerste gebruik.

Voor bepaalde systemen heb je speciale inlegvellen nodig die alles opzuigen, een paar nachtinleggers en ook inlegvliesjes (handig zodat je zelf niet de stoelgang er wilt afschrapen) en ook bij al deze heb je dan de keuze tussen wasbare modellen of wegwerpmodellen.

Je moet een 6-tal overbroekjes voorzien, in verschillende maten, want gewone broeken passen niet altijd aangezien deze wasbare luiers vaak dikker zijn. (Helaas dus voor de oma die dacht goedkope broekjes te kopen in de Zeeman!)

Je hebt een transport zakje nodig voor de vuile luiers onderweg in te bewaren, een luieremmer voor ze thuis te bewaren (en niet omver te vallen van de stank) én liefst ook nog enkele wasnetjes zodat de luiers niet beschadigd geraken in het wasproces.


Een ganse lijst en een stevige investering dus.

Maar uiteraard zijn wegwerpluiers ook niet gratis (wél vaak in promotie in de supermarkt of hier online !)


Ja, het bespaart geld...

Maar bekijk voor jezelf ook eens of het alles waard is. Je zal wellicht in de kinderopvang ook niet met wasbare luiers mogen werken en dus overdag gewone luiers gebruiken. Is het dan de investering nog waard? En wil jij dan je wasmachine (misschien zelfs half leeg) extra moeten opzetten om geen geurhinder te krijgen van de nachtluiers van je kleintje? Misschien wil jij maar 1 kindje of zie je het niet zitten om tweedehands luiers aan te kopen?


Of misschien denk jij, ja dit is wat ik wil!

Het lijkt iets meer 'gedoe' dan een luier

gewoon in de afvalbak te smijten, maar het is beter voor ons milieu en ik bespaar er op lange termijn mee!

Dan kan ik je alvast aanmoedigen en ook dit startpakket aanbevelen om je op weg te helpen...



Veel succes en laat me weten of jij écht het idee hebt dat je er geld mee kan besparen.












0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page